Hnědne vám voda v bazénu po přidání chloru? Víme proč!

07. 05. 2024

Hnědne vám voda v bazénu po přidání chloru? Víme proč!

Udržet křišťálově čistou vodu v bazénu může být někdy problematické, ovšem pokud je voda v bazénu zakalená nebo začne zelenat, vždy je to způsobeno nějakou chybou, kterou jste při údržbě zanedbali.

Jestliže napouštíte bazén ze studny, nebo necháte dovézt vodu cisternou z neznámého zdroje, může tu být riziko, že jsou ve vodě rozpuštěné různé minerály a látky, které mohou s bazénovou chemií nějak reagovat. Často se v podzemních vodách můžete setkat se sloučeninami železa a manganu. Tyto sloučeniny nejsou škodlivé pro zdraví, protože se jedná o čistě přírodní znečištění. Způsobují však zejména technologické problémy.  Voda při kontaktu se vzduchem dostává žlutavý nádech a postupně hnědne. V bazénech po přidání chloru voda hnědne doslova před očima, kal se usazuje na stěnách a filtrace si s ním neporadí. Co se dá v takovém případě dělat?

Prvním krokem, který byste měli udělat vždy, když bazénová chemie neúčinkuje, je zkontrolovat pH vody. K tomu slouží různé testovací sady a pH je nutné držet v hodnotách mezi 7,2 – 7,8. Hodnota pH bývá poměrně často podceňována, při tom stačí když pH, byť jen nepatrně vybočí z doporučených hodnot a účinnost bazénové chemie razantně klesá. Nejenže pak roste spotřeba chlorových tablet, takové voda může způsobovat i různé zdravotní problémy. Proto je bezpodmínečně nutné pH pravidelně kontrolovat a podle potřeby upravovat pomocí prostředků pH plus nebo pH mínus.

Jakmile je pH vody srovnáno, můžete přistoupit k úpravě tvrdosti vody a odstranění sloučenin, které zákal způsobily. K tomu můžete použít Calzestab Eisenex. Dávkování provádějte podle informací na obalu. Calzestab Eisenex si poměrně rychle poradí s rozpuštěnými kovy, včetně kovových i vápenných usazenin.

Ideální je i použití pomalu rozpustných čtyřsložkových multifunkčních tablet, které na rozdíl od běžných tablet obsahují i stabilizátor pH a především tzv. vločkovač. Ten totiž dokáže vysrážet do vloček i nepatrné částice, které by filtrace jinak nebyla schopna zachytit.

K udržení čisté vody je samozřejmě důležitá i vhodná filtrace. Pro menší bazény sice vystačíte i s malou kartušovou filtrací, ta si ovšem ve svém výkonu s kvalitní pískovou filtraci nezadá. V posledních několika letech se na trhu objevily filtrační kuličky, které se používají ve filtracích namísto písku. Jedná se o kuličky z jemných vláken, které nahradí písek a podle některých recenzí dokážou zachytit nečistoty znatelně lépe než filtrační písek. Jejich nevýhodou však je, že pro jejich vyčistění nelze použít na filtraci funkci zpětného propláchnutí. Nečistoty se totiž zachytí mezi vlákny tak dokonale, že je lze vyprat pouze v ruce nebo v pračce.  V praxi to znamená, že se musí několikrát za sezónu z filtrace vyndat, což výrazně snižuje komfort při údržbě čistoty bazénu.

Důležité je také, aby filtrace měla dostatečný průtok vzhledem k objemu bazénu. Denně by měla celý objem bazénu přefiltrovat alespoň 4krát. V sezóně, když je bazén více zatěžován, může být nutné objem bazénu denně přefiltrovat vícekrát. 

Jaké jsou tedy základní kroky pro udržení čisté vody?

  1.  Kontrolovat a udržovat hodnotu pH vody mezi 7,2 – 7,8
  2. Tvrdou vodu obsahující minerály upravit pomocí Calzestab Eisenex
  3. Používat kvalitní, nejlépe čtyřsložkové tablety, které kromě dezinfekce vody stabilizují i pH a vločkují drobné částice
  4. Kvalitní filtrace s dostatečným průtokem

Mimo tyto naprosto základní kroky je také důležité hlídat alkalitu vody a obsah volného chloru.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

17. 05. 2024

Nikoho nepotěší zástup mravenců pochodující po kuchyňské lince. Zbavit se jich natrvalo je prakticky nemožné. 

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

13. 05. 2024

Chatařská sezóna se opět rozjela v plném proudu. Každý, kdo může, na konci pracovního týdne vyrazí z města, aby si…

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

13. 05. 2024

Při procházení internetu můžete často narazit na zaručené tipy, které vám zajistí lepší úrodu, šťavnatější plody, nebo…

Kdy a jak se zbavit mravenců?

Kdy a jak se zbavit mravenců?

10. 05. 2024

Mravenci jsou součástí přírody, mohou být i užiteční, proto není vždy nutné mraveniště v zahradách likvidovat. V…