Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor nelze nastartovat, nebo po nastartování zhasíná a kolísají otáčky, může být bezpočet, nejčastější a nejpravděpodobnější příčina je jedna. 

Na různých internetových fórech a v diskusích na sociálních sítích můžete narazit na popis závady typu: „Když jsem naposledy sekačku používal, fungovala bezchybně a nyní jsem měl problém ji nastartovat a když konečně motor naskočil, kolísají otáčky a nemá sílu.“ Podobné problémy jsou zmiňovány s i ve spojení s motorovými pilami, křovinořezy a vlastně veškerou technikou poháněnou spalovacími motory. O nejpravděpodobnější příčině by mohl něco naznačovat fakt, že nejvíc takovýchto poruch se vyrojí každoročně na jaře. 

Proč právě na jaře?

Pro motoristy asi není žádnou novinkou, že se do benzínu již řadu let přidává biosložka. Ovšem od ledna letošního roku může být podíl biologické složky v benzínu až 10 %. A právě tato biosložka souvisí v mnoha případech s potížemi spalovacích motorů (nejen) v zahradní technice.

Přidávání ethanolu do benzínu je odůvodněno snižováním emisí. Jedná se o obnovitelný zdroj, při spalování v motoru skutečně snižuje produkované emise, ethanol také může v motoru pomáhat zabraňovat usazování karbonu. Ovšem ethanol také může způsobit mnoho problémů. 

Není žádným tajemstvím, že se ethanol v benzínu nerozpouští.  Naopak na sebe váže vodu ze vzdušné vlhkosti, vytváří vodnaté usazeniny na dně nádrže, usazuje se i na stěnách palivových cest. A to je právě možná a poměrně častá příčina, proč po delší odstávce motor nejde nastartovat a když už se jej nastartovat podaří, otáčky kolísají, motor nechce jít do vyšších otáček nebo dokonce samovolně zhasíná. 

Moderní motory jsou vyladěné na optimální výkon s minimální spotřebou tak, aby splňovaly přísné emisní normy. Palivové kanálky a trysky v karburátoru jsou velice jemné, karburátor je vyladěný pro ideální poměr palivové směsi. Je samozřejmé, že stačí i drobné smítko, které by karburátor přicpalo a omezilo průtok paliva, aby to ovlivnilo optimální chod motoru. Málo paliva znamená chudou palivovou směs. Motor špatně startuje, nemá výkon, otáčky kolísají… 

Jak rychle se mohou v karburátoru sraženiny vytvořit?

Představte si například, že posečete trávu, sekačku očistíte a uklidíte. Ale nemusí jít jen o sekačku, stejné to je i v případě motorové pily a další zahradní techniky. V nádrži zůstane palivo, které může volně protékat do karburátoru. Benzín se poměrně dobře odpařuje, biolíh naopak ochotně vstřebá vlhkost ze vzduchu a ulpí na stěnách ve formě želatinové sraženiny. Odpařené palivo se do karburátoru z nádrže průběžně doplňuje, benzín se odpařuje a ethanol s vodou se stále usazuje na stěnách. V krajním případě se může stát, že karburátor sraženinou doslova zaroste a stane se zcela neprůchodným. V lepším případě usazeniny „pouze“ zúží palivové kanály a omezí průtok paliva. Pak se zpravidla motor s obtížemi podaří nastartovat, někdy se po delší době chodu motoru mohou palivové cesty dokonce postupně palivem propláchnout a chod motoru se ustálí. Jenže někdy se také může stát, uvolněná sraženina vytvoří neprůchodnou zátku, motor zhasne a nejde nastartovat vůbec.  

Usazeniny se začnou vytvářet prakticky okamžitě, jakmile motor zastavíte. V některých případech proto můžete poznat na stroji vliv usazenin i po pouhých 14 dnech, co motor stál. 

Jak zabránit zanesení karburátoru?

V první řadě je nutné používat vždy čerstvý benzín. Jestliže tankujete palivo s označením E10, nedělejte si doma zásobu na dobu delší, než 1 měsíc. Palivo, které nespotřebujete během této doby v zahradní technice jednoduše nalijte do auta a do kanystru si kupte čerstvé. 

Pokud víte, že stroj nebudete používat déle než 14 dní, raději vypusťte palivo z nádrže, motor nastartujte a nechte jej běžet, dokud nespotřebuje i zbytky paliva z karburátoru a sám nezhasne. 

Špatné vlastnosti ethanolu také můžete neutralizovat tím, že do benzínu přidáte vhodný stabilizátor. 

Nejjednodušším způsobem, jak se podobným potížím vyhnout, je používání paliv, ve kterých je namísto příměsi ethanolu přidáván ETBE. I když se také jedná o složku, která je vyráběna z biohmoty, na rozdíl od ethanolu nevytváří usazeniny. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.