Povinné ručení na elektrokoloběžky: Nová opatření a změny v dopravě

14. 08. 2023

Povinné ručení na elektrokoloběžky: Nová opatření a změny v dopravě

Vývoj moderních technologií má značný dopad na každodenní život, a to i v oblasti dopravy. S rostoucím počtem elektrických koloběžek a segwayů na silnicích a chodnících se objevují otázky týkající se jejich bezpečnosti a regulace. Nedávné rozhodnutí Evropského parlamentu zavádí povinné ručení pro některá z těchto vozidel od roku 2024. Jaké to přinese změny a jaký vliv to bude mít na uživatele těchto vozidel?

Podle nové směrnice schválené Evropským parlamentem budou muset elektrokoloběžky, které mají elektrický motor a dosahují rychlosti vyšší než 25 kilometrů za hodinu, nebo váží více než 25 kilogramů a jezdí rychleji než 14 kilometrů za hodinu, mít povinné ručení. Toto opatření má za cíl zajištění náhrady za škody v případě nehod. Povinnost sjednat pojištění přitom bude vyplývat z technických parametrů udávaných výrobcem.

Koloběžky, které v současnosti na trh dodává společnost HECHT se tedy vejdou do rychlostních a hmotnostních limitů a povinné ručení k nim nebude muset být sjednáváno. 

Odhaduje se, že České republice je elektrických koloběžek přibližně 400 000. Z těchto čísel většina koloběžek nedosahuje stanovených limitů rychlosti ani hmotnosti, a povinné pojištění pro ně tedy sjednáváno být nemusí. Ovšem i tak je více než vhodné pojištění sjednat, protože i drobné poškození automobilu při případné nehodě může znamenat i několik desítek tisíc korun nákladů na opravu poničeného vozidla. 

I když se může zdát, že tento krok přinese další finanční zatížení majitelů koloběžek, je důležité uvědomit si i pozitivní vliv. Zejména bude zajištěna náhrada za případné škody, což chrání jak majitele koloběžky, tak i ostatní účastníky silničního provozu.

Cena povinného ručení bude pravděpodobně srovnatelná s pojištěním malých motocyklů a dá se proto předpokládat, že její výše bude pár stokorun ročně. Skutečná cena bude vycházet z konkurenčního boje pojišťoven. 

Toto nové pravidlo by mělo začít platit již od letošních Vánoc. Návrh zákona byl již předložen a v účinnost by měl vstoupit 23. 12. 2023. 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

17. 05. 2024

Nikoho nepotěší zástup mravenců pochodující po kuchyňské lince. Zbavit se jich natrvalo je prakticky nemožné. 

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

13. 05. 2024

Chatařská sezóna se opět rozjela v plném proudu. Každý, kdo může, na konci pracovního týdne vyrazí z města, aby si…

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

13. 05. 2024

Při procházení internetu můžete často narazit na zaručené tipy, které vám zajistí lepší úrodu, šťavnatější plody, nebo…

Kdy a jak se zbavit mravenců?

Kdy a jak se zbavit mravenců?

10. 05. 2024

Mravenci jsou součástí přírody, mohou být i užiteční, proto není vždy nutné mraveniště v zahradách likvidovat. V…