Jak vybírat správné čerpadlo?

29. 05. 2023

Jak vybírat správné čerpadlo?

Pravidelná letní sucha v posledních letech většinu z nás nutí řešit otázku, jak zajistit zavlažování zahrádky a nevyčerpat při tom poslední pitnou vodu ze studny. Starý sud za domem pod okapem a konev jsou již nevyhovující. Různé podzemní i nadzemní nádrže na dešťovou vodu se postupně staly nezbytnou součástí našich zahrad. Celkem běžně se začínají objevovat u domů i čističky odpadních vod, kdy je přečištěná voda zachytávána k následnému zalévání. Vodu je ale nutné nějakým způsobem čerpat, proto se stále častěji setkáváme s otázkou“ „Jaké čerpadlo mám použít?“ Řešení se nabízí hned několik.

Jestliže vlastníte chatku v zahrádkářské kolonii, kde není elektrická energie, nemusíte hned házet flintu do žita. Naše společnost HECHT přišla na trh s akumulátorovou myčkou HECHT 3025, která je mimo jiné určena i pro zalévání. Stačí doma nabít moderní lithiový akumulátor, na zahrádce pak vložit jeden konec hadice do nádrže a na druhý připojit myčku. Trysku nastavíte na kropení, stisknete spoušť, myčka sama vodu nasaje a můžete zalévat podobně, jako z hadice. Myčka zvládne nasát vodu z nadzemní nádrže hadicí dlouhou až 20 m. Je to ideální řešení třeba pro seniory, kterým by nošení těžké konve s vodou dělalo potíže. Ale co si budeme říkat, tahat se s těžkou konví nechce asi nikomu.

Pokud zvažujete pořízení plnohodnotného čerpadla, je důležité vědět několik základních informací o konstrukci čerpadel. Většina lidí hledá nejlevnější řešení a proto má tendenci sáhnout po nějakém levném ponorném čerpadle. V takovém případě však může přijít zklamání. Většina odstředivých rotačních ponorných čerpadel je určena pro přečerpávání vody a proto je tlak vody pro zalévání kropením v hadici příliš nízký. První, co by vás mělo zajímat při pořízení čerpadla je jeho výtlak. I když tato hodnota udává, do jaké výšky je čerpadlo schopno vodu vytlačit, můžete si z ní udělat dobrou představu, jaký tlak bude na konci hadice u kropící pistole. Ten by neměl být nižší než 1 bar. U některých typů kropicích pistolí by mohl smysl dávat i tlak nad 0,5 bar, ale pak počítejte s tím, že voda bude stříkat cca 1 – 1,5 m před vás. To znamená, že pak budete muset s hadicí procházet mezi záhony a přetahováním hadice si můžete poškodit svou úrodu a polámat květiny.

Jak tedy zjistíte, jaký výtlak by mělo mít čerpadlo vhodné právě pro vaše potřeby?

Pro výpočet čerpadla můžete využít naší kalkulačku.

.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

17. 05. 2024

Nikoho nepotěší zástup mravenců pochodující po kuchyňské lince. Zbavit se jich natrvalo je prakticky nemožné. 

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

13. 05. 2024

Chatařská sezóna se opět rozjela v plném proudu. Každý, kdo může, na konci pracovního týdne vyrazí z města, aby si…

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

13. 05. 2024

Při procházení internetu můžete často narazit na zaručené tipy, které vám zajistí lepší úrodu, šťavnatější plody, nebo…

Kdy a jak se zbavit mravenců?

Kdy a jak se zbavit mravenců?

10. 05. 2024

Mravenci jsou součástí přírody, mohou být i užiteční, proto není vždy nutné mraveniště v zahradách likvidovat. V…