Benzin E10 od ledna 2024: Co to může znamenat pro starší motory?

27. 11. 2023

Benzin E10 od ledna 2024: Co to může znamenat pro starší motory?

Od Nového roku se na čerpacích stanicích budeme setkávat s benzínem s označením E10. Doposud jsme byli zvyklí na označení E5. Co to vlastně znamená?

Benzín značený E5 obsahuje 5% biologické složky ethanol z obnovitelných zdrojů a jak jistě tušíte, benzín označený jako E10 tedy obsahuje 10% této složky. To bohužel může znamenat zejména pro některé starší stroje problém. I když se v této souvislosti mluví zpravidla o automobilech, týká se to samozřejmě všech strojů s benzínovými motory. 

Co může ethanol v palivu způsobit?

Jednou ze špatných vlastností ethanolu je, že vymývá změkčovadla z plastů. Změkčovadla dělají plasty pružnými, jsou proto součástí materiálů, ze kterých se vyrábění některá těsnění, těsnící kroužky, palivové hadice, příruby apod. Pokud v důsledku vypláchnutí změkčovadel ztvrdnou a zkřehnou, mohou popraskat. Naštěstí se zpravidla jedná o levnější díly, které lze vyměnit.

Další vlastností ethanolu je, že na sebe váže vodu. S tím souvisí hned tři problémy.

  1. Ethanol absorbuje vzdušnou vlhkost. Zkondenzovaná voda v palivu pak může působit korozivně na některé kovové součásti palivového systému i motoru. Starší ocelové nádrže a palivové potrubí mohou časem prorezat, uvolněné částice rzi mohou zanášet palivové filtry, ucpávat trysky v karburátorech nebo vstřiky. 
  2. Kondenzovaná voda s ethanolem také vytváří gelovitou usazeninu, která ucpává palivový systém. V karburátoru se u déle odstavených strojů se může beznín v kanálcích odpařovat a na stěnách se usadí gelovitá hmota vzniklá reakcí ethanolu s vodou. Ta postupně kanály úplně uzavře a znemožní průchod paliva. 
  3. Třetím problémem souvisejícím s absorbcí vody je omezená skladovatelnost. To se může týkat zejména některých sezónních strojů, jako jsou motocykly nebo zahradní technika, které běžně využíváme jen několik v měsíců v roce a od podzimu do jara bývají odstavené. Jelikož je voda těžší než benzín, v nádrži klesne na dno. Ethanol v ní samozřejmě může vytvářet i sraženiny. Nejenže motor na směs vody a ethanolových sraženin nepůjde nastartovat, ale při startování se nasají do palivového systému, který zanesou a ucpou. 


Jak problému s ethanolem předcházet?

  1. V první řadě je třeba používat vždy čerstvé palivo. U paliva E10 jeho výrobci zpravidla uváděna skladovatelnost cca 3 měsíce. Přesto by se palivo v uzavřených kanystrech nemělo raději skladovat déle než měsíc.
  2. Dalším krokem by mělo být vypouštění paliva z odstavených strojů. Z motocyklů, zahradní techniky a dalších strojů, které po sezóně budou na několik týdnů až měsíců odstaveny, je důležité vypustit nejen palivo z nádrže, ale zajistit i odstranění zbytků paliva z hadic a karburátoru. To lze udělat snadno tak, že po vypuštění nádrže motor nastartujete a necháte jej spotřebovat zbytky paliva z palivového systému, dokud motor sám nezastaví. 
  3. Prevencí potíží může být také používání aditiv, které v palivu omezují negativní vlastnosti ethanolu. 

Pokud se naučíte nové palivo správně používat, není důvod k panice. I když paliva E5 obsahují jen poloviční množství ethanolu, jsou obdobně problematické a tankujeme je již řadu let. S palivy E10 tedy bude třeba být jen důslednější v prevenci a možným potížím předcházet používáním čerstvého paliva, dodržováním správného skladování a případným použitím vhodných aditiv. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

17. 05. 2024

Nikoho nepotěší zástup mravenců pochodující po kuchyňské lince. Zbavit se jich natrvalo je prakticky nemožné. 

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

13. 05. 2024

Chatařská sezóna se opět rozjela v plném proudu. Každý, kdo může, na konci pracovního týdne vyrazí z města, aby si…

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

13. 05. 2024

Při procházení internetu můžete často narazit na zaručené tipy, které vám zajistí lepší úrodu, šťavnatější plody, nebo…

Kdy a jak se zbavit mravenců?

Kdy a jak se zbavit mravenců?

10. 05. 2024

Mravenci jsou součástí přírody, mohou být i užiteční, proto není vždy nutné mraveniště v zahradách likvidovat. V…