Lenošení u bazénu: Radost i potenciální nebezpečí

16. 08. 2023

Lenošení u bazénu: Radost i potenciální nebezpečí

Letní měsíce přinášejí spoustu radostí. Tato období lákají mnoho z nás k odpočinku u bazénu, kde můžeme relaxovat, osvěžit se a užít si příjemné chvíle s rodinou a přáteli. Vysoké teploty ale také nesou mnohá rizika, na které často zapomínáme.

Není divu, že nás letní horko láká k lenošení u bazénu. Ve vodě se můžeme ochladit a uvolnit napětí. Nicméně, déletrvající vystavování se slunci bez odpovídající ochrany může vést k vážným problémům.

Základ je prevence

U bazénu bychom v nejteplejších částech dne nikdy neměli být sami, ještě lepší je se slunění v době od 10 do 16 hodin raději úplně vyhnout.  Vysoké teploty jsou únavné a není problém na slunci usnout a přivodit si úžeh nebo úpal. Zapomínat byste neměli ani na dostatek nápojů, ovšem nealkoholických. Alkoholu a kávě se v horkých dnech raději vyhněte, napomáhají totiž dehydrataci. 

Úžeh a úpal: Co to znamená a jak se projevují?

Úžeh má na svědomí sluneční záření.  Je to stav, kdy tělo nedokáže účinně regulovat svoji teplotu a teplota těla stoupá na nebezpečně vysokou úroveň. Může se projevit i několik hodin po opalování. Přehřátí organismu na slunci může vést k nevolnosti, zmatenosti, zrychlenému dýchání a zrychlenému srdečnímu tepu. Některé příznaky mohou zahrnovat zrudnutí kůže, silné pocení nebo naopak suchou a horkou kůži.

Úpal si můžeme uhnat i bez slunce. Často stačí i delší pobyt v prostředí, kde je teplota vyšší než 35 °C.  Příznaky mohou být podobné jako při úžehu, stav ale může být mnohem vážnější. Někdy tělesná teplota postiženého stoupá nad 40 °C, což může vést k selhání orgánů až po ztrátu vědomí. Příznaky úpalu zahrnují silnou bolest hlavy, nevolnost, zvracení, závratě a v extrémních případech i křeče.

První pomoc:

  1. Přemístění do chladného místa: Postiženého s úžehem nebo úpalem, okamžitě přesuňte do chladného a stinného místa.
  2. Volný přístup vzduchu: Uvolněte postiženému oblečení, aby byla pokožka volná a mohla lépe dýchat.
  3. Zajištění hydratace: Pokud je osoba při vědomí, nabídněte jí vodu k pití, aby se hydratovala. Nápoj by ale neměl být ledový, lepší je mírně vlažný. Můžete také použít iontové nápoje s elektrolyty.
  4. Chlazení: Použijte mokré ručníky nebo hadříky a přikládejte je na čelo, krk, zápěstí a kotníky postižené osoby. Pokud máte možnost, využijte i klimatizaci nebo větrák.
  5. Odborná lékařská pomoc: Pokud příznaky neustoupí nebo se zhoršují, vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc

Pokud se sluníte u bazénu, velkým rizikem může být, když rozehřátí skočíte do studené vody. Mohou se vám totiž prudce stáhnout cévy, což může vést ke ztrátě vědomí. Pokud se tak stane v bazénu, je to samozřejmě velice nebezpečné. Proto byste neměli být u bazénu nikdy sami. Rozehřátí do vody nikdy neskákejte, je důležité postupovat pomalu a opatrně se osvěžovat.

Letní vedra a bazény mohou být skvělou zábavou, ale nesmíme zapomínat na bezpečnost. Dodržování jednoduchých pravidel pro ochranu před sluncem a hydrataci těla může zachránit zdraví a životy. Vždy mějte na paměti, že prevence je klíčem k bezpečnému a radostnému prožití letních dní. 

 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

17. 05. 2024

Nikoho nepotěší zástup mravenců pochodující po kuchyňské lince. Zbavit se jich natrvalo je prakticky nemožné. 

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

13. 05. 2024

Chatařská sezóna se opět rozjela v plném proudu. Každý, kdo může, na konci pracovního týdne vyrazí z města, aby si…

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

13. 05. 2024

Při procházení internetu můžete často narazit na zaručené tipy, které vám zajistí lepší úrodu, šťavnatější plody, nebo…

Kdy a jak se zbavit mravenců?

Kdy a jak se zbavit mravenců?

10. 05. 2024

Mravenci jsou součástí přírody, mohou být i užiteční, proto není vždy nutné mraveniště v zahradách likvidovat. V…